Aktualności Aktualności

Ugotuj sobie święta z dziczyzny

"Ugotuj sobie święta z dziczyzny" pod taką nazwą w sobotę 1 kwietnia br. odbyły się warsztaty kulinarne zorganizowane przez Regionalną Dyrekcję Lasów Państwowych w Białymstoku.

Po raz kolejny pod okiem szefowej kuchni Pani Ewy Bałdyś, uczestnicy warsztatów przygotowywali potrawy z dziczyzną i produktami pochodzącymi z lasu w roli głównej.

W menu znalazły się m.in.:

  • rosół z bażanta ala Ramen,
  • pasztet z sarny na bagietce korzennej z opieńką i wędzoną słoniną,
  • bukiet sałat z kabanosami z sarny, jajkiem przepiórczym i olejem z nasion pokrzywy,
  • biała kiełbasa z dzika w sosie chlebowym,
  • szynka z dzika wolno pieczona w dzikich ziołach, w bułce maślanej z dodatkiem brusznicy i marynowanych borowików,
  • deser jagodowy z syropem z kwiatów bzu.

fot. Anna Jakimiuk

Warsztaty kulinarne pn. „Ugotuj sobie święta z dziczyzny” zorganizowane zostały w ramach promocji marki „Dobre z lasu”, realizowanego w ramach programu rozwojowego Lasów Państwowych „Zdrowa żywność z Polskich lasów”. Projekt ten powstał w celu promocji zdrowego i świadomego żywienia oraz spożywania większej ilości dobrych jakościowo, naturalnych produktów m.in. pszczelich oraz tych wytwarzanych na bazie dziczyzny.

Uczestnicy warsztatów byli bardzo zainteresowani sposobem obróbki kulinarnej dziczyzny oraz tajnikami przepisów na przyrządzanie tego mięsa. I jak się potem okazało dziczyzna to mięso łatwe do przyrządzenia, które idealnie komponuje się z przyprawami takimi jak: jałowiec, cynamon, tymianek czy rozmaryn. 

Degustacja własnoręcznie przygotowanych potraw z różnych gatunków dzikich mięs, połączonych z darami lasu i innymi dodatkami podbiła serca uczestników i przekonała, że dziczyzna jest doskonała nie tylko od święta, ale i na co dzień.

Wszystkim osobom biorącym udział w warsztatach serdecznie dziękujemy za udział w wydarzeniu, za miłe słowa, podziękowania i opinie.

 

Film - zdjęcia i montaż: Rafał Supiński