Asset Publisher Asset Publisher

Dziczyzna na świątecznym stole

Już po raz trzeci leśnicy z Regionalnej Dyrekcji Lasów Państwowych w Białymstoku zaprosili okolicznych mieszkańców na warsztaty kulinarne, podczas których przekonywali że dziczyzna to mięso, które doskonale nadaje się do przygotowania potraw na świąteczny stół.

Dziczyzna i to wszystko co daje nam las, to główni bohaterowie warsztatów kulinarnych pn. „Ugotuj sobie święta z dziczyzny”. W sobotę 7 grudnia pod czujnym okiem szefowej kuchni Ewy Bałdyś-Jakuć, przygotowano potrawy z produktów pochodzących z lasu. Tym razem w menu znalazły się takie dania jak: rosół z przepiórki z borowikami i kluskami rozmarynowymi, gulasz z jelenia z trawą żubrową na podpłomykach gryczanych, pierogi z dziczyzną i wędzoną słoniną, a na koniec deser jeżynowy z syropem z pędów młodej sosny i kruszonką z orzechów laskowych.

Brzmi smakowicie? I tak też było. Największy aplauz uzyskały pierogi z dziczyzny, następnie rosół z przepiórki i oczywiście deser jeżynowy. Z mieszanym odbiorem spotkał się natomiast gulasz z jelenia. Tu opinie były podzielone. Jedni byli zachwyceni smakiem, inni narzekali że mięso ma dziwną konsystencję i specyficzny leśny posmak.

fot. Anna Jakimiuk

Prowadząca warsztaty Ewa Bałdyś-Jakuć przekonuje, że: dziczyzna to łatwe do przyrządzenia mięso, które potrzebuje podstawowych przypraw jak: jałowiec, cynamon, tymianek, rozmaryn, trochę soli. To mięso delikatne, z lasu, bez konserwantów, chemii. Podajemy je z warzywami. Możemy je piec lub gotować.

fot. Anna Jakimiuk

Dziczyzna to doskonałej jakości mięso. Ma dużą zawartość białka, mało tłuszczu, niewiele cholesterolu. W dziczyźnie – w porównaniu do innych mięs – jest wyższa zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych - dodaje Jarosław Krawczyk, rzecznik prasowy Regionalnej Dyrekcji Lasów Państwowych w Białymstoku.

Uczestnicy warsztatów zadawali sporo pytań na temat obróbki kulinarnej dziczyzny oraz przepisów kulinarnych na przyrządzanie tego mięsa. Zainteresowanie było ogromne. A degustacja własnoręcznie przygotowanych potraw z różnych gatunków dzikich mięs, połączonych z darami lasu podbiła ich serca i przekonała, że dziczyzna jest doskonała nie tylko od święta, ale i na co dzień.

Głównym celem warsztatów kulinarnych zorganizowanych przez Regionalną Dyrekcję Lasów Państwowych w Białymstoku i nadleśnictwa: Czarna Białostocka, Dojlidy, Knyszyn, Krynki, Supraśl, Waliły i Żednia jest promocja projektu rozwojowego Państwowego Gospodarstwa Leśnego Lasy Państwowych „Zdrowa żywność z Polskich lasów”, który zakłada propagowanie żywności pochodzącej z lasów, oraz podnoszenie świadomości konsumentów na temat właściwości odżywczych i walorów smakowych, naturalnych produktów pochodzących z lasu.

Promocja warsztatów kulinarnych została dofinansowania przez Centrum Informacyjne Lasów Państwowych.

Relacja z warsztatów w lokalnych mediach:

Warsztaty kulinarne z Regionalną Dyrekcją Lasów Państwowych w Białymstoku/ Radio Białystok

Dziczyzna na święta/TVP3 Białystok